Tvar diamantu marquise (markýza)
Diamant – nejlepší přítel ženy. Diamanty jsou stejně jako ženy různorodé. Každý diamant v sobě skrývá svůj příběh. Diamanty se neukážou v celé své kráse v neopracovaném stavu, musí být vybroušené a vyleštěné, aby odhalily všechny své půvaby, pro které jsou tak proslulé a ceněné. Brousí se do několika základních tvarů, které jsou odlišné, unikátní a charakteristické pro každý brus. Tvar poukazuje na hlavní linii diamantu a umocňuje tak krásu hotového diamantového šperku.
Klasické a univerzální kulaté brilianty představují více než polovinu všech prodaných diamantů ve světě. V současnosti ale nabývají na popularitě také neobvyklé a výstřední tvary jako markýza (marquise) a princezna (princess). Výběr diamantového tvaru by měl být úzce spojen s osobou, které bude diamant patřit. Kromě skutečnosti, že každý tvar nadchne jiný typ osobnosti, je každý kámen také řezaný velmi pečlivě a s matematickou přesností. To pomáhá vyniknout těm nejlepším vlastnostem diamantu.
Každý diamantový brus má své místo v klenotníkově dílně. Ať se na markýzu nahlíží jako na tvar připomínající ústa nebo merunu na americký fotbal, je jisté, že v tomto tvaru působí kámen větší. Přímka vedená mezi vrcholy tvaru by měla být zároveň jeho osou souměrnosti, neboť jakákoliv nepřesnost se při zasazení projeví. Markýza se do krapen přichytí špičkami, proto drobné inkluze v těchto bodech nepředstavují velkou pohromu. Oblíbený tvar zvýrazňující střed prstenů často zdobí i náušnice a přívěsky.
Marquise (markýza)
Základní informace
Unikátní vlastnosti | Fazety | Poměr (výška - šířka) | Původ | Názor odborníka |
---|---|---|---|---|
Prodloužená hlavní klenba oválného tvaru. | obvykle 56 až 58 | ideální je 1,85 – 2,10 | 1745 - francouzská královská rodina | Optimalizuje karátové váhy a opticky prodlužuje prsty. |
Vlastnosti
Tvar markýzy známe i pod názvem „Navette“ neboli „malý člun“, jelikož tvar diamantu připomíná trup lodi. Nejčastěji se skládá z 58 fazet, z nichž 33 tvoří korunu a 25 se nachází na pavilonu. Počet fazet pavilonu se však může pohybovat mezi 4 až 8. Kromě toho jsou tvary markýza někdy řezané jako tzv. „francouzská špička“. Hlavní fazeta koruny se nahradí hvězdou a větším počtem menších fazet, čímž se podstatně zvyšuje lesk diamantu. Francouzské špičky se také používají ve tvarech srdce (heart) a slza (pear). Ačkoli je optimální poměr mezi výškou a šířkou u tvaru markýzy 2:1, tvar je většinou řezaný na poměr v rozmezí mezi 1,85 až 2,10. Poměr se většinou přizpůsobuje osobním preferencím. U markýzového tvaru se může objevit tzv. „motýlkový efekt“ (angl. bow tie effect), který nastává, když světlo prochází diamantem a vrhá stín přes centrální fazety kamene. Tento stín se může snížit tím, že se změní hloubka pavilonu, nastavení úhlů tabule a faset, což přispěje k lepšímu rozptýlení světla v centrální oblasti. Tento jev se vyskytuje také ve tvarech srdce (heart), ovál (oval) a slza (pear).
Historie
Tvar markýza se poprvé objevil v Paříži kolem roku 1745 a jeho fascinující historie je úzce spjata s francouzskou monarchií. Král Ludvík XV. poprosil svého dvorního zlatníka, aby vytvořil diamant, který by připomínal úsměv krásné markýzy Madame de Pompadour. Vzdělaná a intelektuální žena, která byla známá svými silnými politickými názory na francouzském dvoře, byla oficiální milenkou krále Ludvíka XV. v letech 1745 a 1750. Tvar byl dále rozvíjen a upravován v průběhu 20. století a vyvinul se do briliantového brusu markýzy tak, jak ho známe dnes. Vzestup popularity tohoto tvaru byl nejvýraznější mezi lety 1960 a 1980.
Tvar markýzy může maximalizovat karátovou hmotnost, takže se zdá pouhým okem větší než ostatní kameny se stejnou velikostí. Bývá často osazen do šperku společně s kulatými (round brilliant) a slzovitými (pear) tvary. Stejně jako jiné protáhlé tvary opticky prodlužuje a zeštíhluje prsty. U tvaru markýzy je důležité, aby nebyl příliš mělký, tím se zabrání přejíždění světla přes zadní stranu diamantu, což způsobuje snížení lesku a jasu kamene.